Zarifa Ghafari

Zarifa Ghafari afgán nőjogi aktivista, politikus. 2019 novemberében az afganisztáni Wardak tartomány fővárosának, Maidan Sharnak a polgármestere lett. Ő a legfiatalabb női tisztségviselő az újkori afgán történelemben: huszonnégy évesen nevezték ki.

Polgármesterként Zarifa az afganisztáni nők példaképévé vált. Erőszakellenes feminista aktivistaként felhívást intézett Mike Pompeo amerikai külügyminiszterhez, hogy a tálibokkal folytatott amerikai tárgyalások során biztosítsa a nők jogainak érvényesülését. Az amerikai külügyminisztertől 2020-ban megkapta a Bátor Nők Nemzetközi Díját (International Woman of Courage). 2021-ben az Európai Parlament Szaharov-díjra jelölte, amellyel a gondolatszabadságért küzdők munkáját ismerik el. 

„Ghafari őszintén és szenvedélyesen meséli el élettörténetét, árnyalt és időnként borzalmas betekintést nyújt Afganisztán véráztatta történelmébe… Egy bátor nő hazájáért folytatott harcának kendőzetlen és szívbe markoló leírása.”

Kirkus Reviews

Még több a szerzőről

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi azonnali kedvezményt küldünk neked vásárlásodhoz, valamint elsőként értesítünk új könyveinkről, exkluzív tartalmainkról és híreinkről.