Majtényi György

Majtényi György 1974-ben született Budapesten. Történész, az MTA doktora. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem végzett magyar-történelem-muzeológia szakokon. A PhD képzést ugyanitt teljesítette. 2000 és 2011 között a Magyar Országos Levéltár levéltárosa, illetve főosztályvezetője volt. 2011 óta az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem egyetemi docense, főiskolai tanára, majd kutató professzora. Számos alkalommal kutatott külföldön. Magyarországon megbízott előadóként tanított több egyetemen mester-, illetve doktori képzéseken, vendégelőadóként külföldön is tartott egyetemi kurzusokat.

Egyetemista kora óta kutatja az 1945 utáni történelmet. Szűkebb kutatási területei közé tartozik Kelet-Közép-Európa huszadik századi társadalomtörténete, a roma társadalomtörténet, a szocialistakori mindennapok története vagy Kádár János életútja. Amellett, hogy számos cikk szerzője ezekben a témákban, öt, Magyarország 1945 utáni társadalomtörténetével foglalkozó, monográfia szerzője, és számos, a korszakkal foglalkozó forráskiadás szerkesztője. Első fontosabb kötete: a K-vonal – Uralmi elit és luxus Magyarországon.
Gyermekkora óta vív, veterán kardvívó és vívóedző is.

Ungváry Krisztiánnal együtt az Open Books Befejezetlen múlt című sorozatának szerkesztője.

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi azonnali kedvezményt küldünk neked vásárlásodhoz, valamint elsőként értesítünk új könyveinkről, exkluzív tartalmainkról és híreinkről.