Kondor Vilmos

A magyar krimi megteremtőjeként is emlegetett Kondor Vilmos 1954-ben született a Rottenbiller utcában. Szegeden végezte egyetemi tanulmányait, majd a Sorbonne-on diplomázott. Első regényével, a Budapest noirral 2008-ban hívta életre a modern magyar krimit. Az azóta Bűnös Budapest-ciklus néven közismertté vált sorozat kötetei tizennégy nyelven olvashatók Amerikától Ausztráliáig, Oroszországtól Franciaországig. 

Bűnös Budapest mobilos kalandjáték

Történelmi kalandregény-sorozata – a Szent Korona-trilógia – közel olyan zajos sikert aratott, mint a kortárs környezetben játszódó rendőrségi krimisorozata Ferenczy Tibor nyomozóval a főszerepben. 

Nem találtam én se ki, se föl semmit, a legkevésbé a magyar krimit. Ott volt az, csak le kellett porolnom, és meg kellett írnom azt a noirt, amit értünk, ami a mienk: sötét sikátorokban botladozó szemétládákról, Parlamentben üldögélő aljas disznókról, söntésekben dülöngélő reményvesztettekről. És arról, aki ebben a szutykos, olajos és ragacsos világban rendet tud és akar is tenni.

Kondor Vilmos a közelmúltig egy nyugat-magyarországi középiskolában tanított, idejét jelenleg gyümölcsöskertjének, az írásnak és az olvasásnak szenteli, hogy még alaposabban bemutathassa a Második magyar köztársaságot.

 

A Finn Krimitársaság 2018-ban a magyar Kondor Vilmosnak ítélte a külföldi krimi díszoklevelét.

Kondor Vilmos Bűnös Budapest című ciklusa 2022-ben bekerült a Cambridge University Press kánonképző Cambridge Companions to Literature sorozatának The Cambridge Companion to World Crime Fiction (A világ krimirodalmának cambridge-i kézikönyve) kötetébe. Részlet a kézikönyvből:

A sorozat az 1920-as és 1930-as évek amerikai noirját adaptálják Európába, ahol ekkor még nem volt noir-hagyomány, és egyúttal át is alakítja azt a demokratizálódás menetrendjének támogatására: míg az amerikai zsáner egy törvénytelenségbe és korrupcióba süllyedt társadalmat ábrázol, a kortárs európai adaptációk a noirt arra használják, hogy a társadalom fasizmusba, háborúba és népirtásba torkolló szétesését mutassák be. Közös vonásuk, hogy a bűnügyi narratívát az európai történelem egy határpillanatának bemutatására használják fel, amely egy bukás előtti, elveszett világot teremt újra.

 

Még több a szerzőről

Ajánló

A Budapest noir minden tekintetben teljesíti a cím sugallta elvárásokat
Steven Saylor
Gordon szeretni való hős keserédes cinizmussal és az igazság iránti mély elkötelezettséggel, ugyanakkor sajátosan magyar, Kondor pedig gyönyörûen írja le Budapestet a jobb napokat látott belváros sötét sikátorain keresztül a csillogó bárokig és kávéházakig.
Adam LeBor
Mesteri közelkép a háború előtti Budapestről, a maga villamosaival és boksztermeivel, ahol a helyi üzletemberek a közelgő nemzetiszocializmussal flörtölnek, és mindenre készek, hogy megvédelmezzék mocskos, de rendkívül jövedelmező ügyleteiket.
Liberation (FR)
Mi a legfontosabb tanulsága Kondor Vilmos Budapest noir című krimijének? Az, hogy a magyaroknak is megvan a maguk Marek Krajewskijük!
Gazeta Wyborcza (PL)
Új noirhajnal virrad Kelet felől
Pietro Cheli, Gioia (IT)
Aki nem akar többet, mint egy igazán jól megírt kemény krimit olvasni, amely a magyar »couleure locale« mellett még szórakozást is kínál, annak érdemes útra kelnie Gordon Zsigmonddal, hogy bejárja Pest és Buda utcáit nyomok után szimatolva.
literaturkritik (DE)
A klasszikus noir stílusában megírt hangulatos bemutatkozó regény
Publishers Weekly
Gordon részben Clark Kent, részben Sherlock Holmes, hiszen egyfelől a hírek iránti ösztönös érzékét kombinálja a dedukcióval, másfelől pedig szokatlan módon képes igazságot tenni.
Joe Hartlaub, Bookreporter
Sötét és feszültséggel teli, sok érdekes szereplővel és helyszínnel. Örömmel látnánk még többet Kondortól.
Kirkus
Gordon egyszemélyes küzdelme, hogy megoldja a bűnügyet éles kontrasztban áll a korszakot uraló nemtörődöm közönnyel, amely lehetővé tette a náci Németország felemelkedését Európában. Az olvasók tisztában vannak a történetet követő korszak szisztematikus tömeggyilkosságával, és ettől a regény még sötétebb és felkavaróbb lesz.
Library Journal
Kondor noir thrillere kiemeli a második világháborút jellemző feszült hangulatot azzal, ahogy beleszövi a történetbe az antiszemitizmus és fasizmus egyre növekvő befolyását anélkül, hogy kioktatná az olvasót vagy szájbarágná neki a kor politikai helyzetét. A szerző a szikár stílussal és a háború előtti Budapest komor képével sikeresen teremt sötét atmoszférát.
Brisbane Times (AUS)
Kevés detektív született, aki ilyen történelmi és politikai háttértudással rendelkezne. Még több Kondor-fordítást kérünk. Köszönjük.
Helsinki Sanomat (FIN)
2008 óta ő a hazai ponyvairodalom állócsillaga, a titokzatos soproni matektanár, aki a Budapest noirral nemcsak megteremtette visszamenőlegesen a két világháború közötti, keményöklű magyar krimit, de be is emelte a hazai irodalmi közbeszédbe.
Szűcs Gyula, Index.hu
Kondor Vilmos a magyar krimi atyja
Könyvesblog
A Budapest Noir kísérteties társadalmi és politikai kritikával szolgál, és arra ösztönöz, hogy ne feledkezzünk meg a történelem egyik legsötétebb pillanatáról: Adolf Hitler náci Németországának felemelkedéséről.
The Canberra Times (AUS)
A lebilincselő nyomozás története számos társadalmi és politikai kérdésre rúgja rá az ajtót
literalab (CZ)
Kondor szerzői és a regény olvasói sikere megérdemelt, és hosszú ideje példátlan is. A magyar könyvpiacról ugyanis talán a harmincas évek óta hiányoznak az olyan alkotók, akiknek szórakoztató irodalmi prózáját – s nem csak a krimi területén – egyáltalán idegen nyelvre fordítják, és potenciális sikerorientációval rendelkeznek.
Rácz I. Péter, Prae.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi azonnali kedvezményt küldünk neked vásárlásodhoz, valamint elsőként értesítünk új könyveinkről, exkluzív tartalmainkról és híreinkről.