Guy Debord

Guy Ernest Debord 1931-ben született Párizsban. Fiatal korában családjával Olaszországban is élt, középiskoláját Cannes-ban végezte, majd visszatért a francia fővárosba, hogy az egyetemen jogot tanuljon. Diplomát nem szerzett, íróként kezdett dolgozni. Politikai érdeklődése már egészen fiatalon megmutatkozott, ellenezte Franciaország Algériában vívott harcait.

18 évesen csatlakozott a lettrizmus mozgalmához, amely hamarosan több irányzatra szakadt. Debord a szituacionista mozgalom vezéralakjává vált, tevékenységét így határozta meg: „A szituacionista mozgalom egyszerre tekinti magát művészeti avantgárdnak, a mindennapi élet szabad megalkotására irányuló kísérleti vizsgálódásnak, végül hozzájárulásnak egy új forradalmi ellenállásmód elméleti és gyakorlati kidolgozásához.”

Guy Debord könyve, A spektákulum társadalma 1967-ben jelent meg. Sokan úgy vélik, hogy az 1968-as diáklázadás egyik katalizátora a mű.

Debord az írás mellett a filmkészítés iránt is érdeklődött, forgatókönyvíróként és rendezőként több rövidfilmet és filmet is jegyez. 1994-es halála után 15 évvel Christine Albanel, kulturális miniszter életművét nemzeti kincsként emlegette. Guy Debord könyve, A spektákulum társadalma a mai napig meghatározó műve a baloldali radikális gondolkodásnak és a modern művészeteknek.

Guy Debord könyvei, többek között A spektákulum társadalma a 21. században az Open Books Bázis könyvek sorozatának egyik kötete.

 

Még több a szerzőről

Ajánló

"Az egyik legjelentősebb kortárs gondolkodó, aki a 20. század második felétől az egyik legfontosabb helyet foglalja el az eszmetörténetben."

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi azonnali kedvezményt küldünk neked vásárlásodhoz, valamint elsőként értesítünk új könyveinkről, exkluzív tartalmainkról és híreinkről.