Philip Zimbardo

Életünk időperspektívái

A legendás pszichológus élettörténete bővelkedik az életünket befolyásoló tényezők nagyívű értelmezéseiben. Számos kutatása nemcsak tudományos szempontból releváns, hanem a hétköznapjainkra is jól alkalmazható. Ilyen az időperspektívák pszichológiája is, amely azóta mozgalommá nőtte ki magát.

Döntéseink egy részére hatással van a pillanatnyi, közvetlen helyzet, az, amit éppen érzünk, vagy amit mások tesznek vagy mondanak. Más döntéseink figyelmen kívül hagyják a jelent, és csak a múltra, hasonló helyzetek emlékeire összpontosítanak.

Vannak döntéseink, amelyek a jelenlegi tetteink jövőbeli következményeiről szólnak, arról, hogy mit kockáztatunk, mit veszíthetünk vagy nyerhetünk. Ez az a három fő időperspektíva, amelyek, teljesen különböző utakon és módokon, szép csendben irányítják a cselekedeteinket.

Az időperspektíva-terápia (Time Perspective Therapy) annak megértésében segít, hogyan tekintünk a múltra, a jelenre és a jövőre, és hogy melyik időperspektívánk tart vissza bennünket attól, hogy olyan életet éljünk, amilyet szeretnénk és amilyet megérdemelnénk.

A HAT FŐ IDŐPERSPEKTÍVA

1. A múltpozitív beállítottságú emberek a „régi szép időkre” emlékeznek. Mindig örömmel várják a pirosbetűs ünnepeket, szívesen őrizgetnek emléktárgyakat, gyűjtik a fényképeket. Nemritkán előfordul, hogy olyan barátaik vannak, akiket gyerekkoruk óta ismernek.

2. A múltnegatív emberek arra összpontosítanak, hogy mit rontottak el a múltban. Az önvád és a megbánás világában élnek, az életszemléletük határozottan pesszimista. Ennek ellenére előszeretettel tartják magukat realistának, úgy gondolják, hogy az „igazi” valóságot látják.

3. A jelenhedonisták a pillanatnak és az újdonságoknak élnek. Életcéljuk az öröm, az új tapasztalatok, új benyomások megélése. Az ilyen beállítottságú egyének gyakran a fájdalom elkerülése érdekében cselekszenek így, és előfordulhat, hogy addiktív személyiségek.

4. A jelenfatalista beállítottságú emberek úgy hiszik, az életük előre eldöntetett, a jövőjüket már megírták, így a tetteik alig vagy egyáltalán nincsenek hatással arra, ami történik velük. Néhányuknál ez az időperspektíva vallásos háttérből, másoknál a bajaik, nehézségeik vagy a súlyosan hátrányos anyagi helyzetük realisztikus felméréséből ered.

5. A jövőorientált emberek mindig előre gondolkodnak és terveznek, bíznak a meghozott döntéseikben. Szélsőséges esetekben munkamániássá válhatnak, akik képtelenek élvezni azt, amit elértek. Pozitív vonásuk, hogy legtöbbször elérik céljaikat, és nem keverednek bajba.

6. Végezetül, a transzcendentálisjövő-orientált emberek úgy gondolják, hogy a halál utáni élet fontosabb, mint az, amelyikben jelenleg élnek. Ennek következménye, hogy a túlvilági élet jutalmait értékesebbnek tartják a földi élet nyújtotta örömöknél és élvezeteknél.

Ananyo Bhattacharya Neumann János könyv

120 éve született az egyik legnagyobb magyar zseni! Itt a Neumann János könyv!

Február végén kiadónk gondozásában jelenik meg az egyik leghíresebb magyar tudós önéletrajza, hamarosan itt a Neumann János könyv! Neumann János 1903-ban született Budapesten, így idén ünnepeljük a magyar zseni születésének 120. évfordulóját. Ananyo Bhattacharya Neumann János – Az ember a jövőből című kötete méltó tisztelgés a magyar zseni életpályája előtt.
2022 top 10

Legnépszerűbb könyvek 2022 válogatás!

Kíváncsi vagy, melyik könyveink voltak a legnépszerűbbek? Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a köteteket, amelyek a legkelendőbbek voltak tavaly. Íme a legnépszerűbb könyvek 2022 lista! Nézd meg, olvasóink mit szerettek a legjobban!
Zarifa Budapesten

Az afgán valóságról számol be Zarifa könyve – Budapesten járt a szerző!

Zarifa Ghafari 2018-ban, mindössze 24 évesen lett Afganisztán egyik legfiatalabb polgármestere. Ezután több merényletet is elkövettek ellene, de mindet túlélte, és soha nem adta fel. Könyvéből megismerhetjük életét és nőjogi küzdelmeit.