Philip Zimbardo

Életünk időperspektívái

A legendás pszichológus élettörténete bővelkedik az életünket befolyásoló tényezők nagyívű értelmezéseiben. Számos kutatása nemcsak tudományos szempontból releváns, hanem a hétköznapjainkra is jól alkalmazható. Ilyen az időperspektívák pszichológiája is, amely azóta mozgalommá nőtte ki magát.

Döntéseink egy részére hatással van a pillanatnyi, közvetlen helyzet, az, amit éppen érzünk, vagy amit mások tesznek vagy mondanak. Más döntéseink figyelmen kívül hagyják a jelent, és csak a múltra, hasonló helyzetek emlékeire összpontosítanak.

Vannak döntéseink, amelyek a jelenlegi tetteink jövőbeli következményeiről szólnak, arról, hogy mit kockáztatunk, mit veszíthetünk vagy nyerhetünk. Ez az a három fő időperspektíva, amelyek, teljesen különböző utakon és módokon, szép csendben irányítják a cselekedeteinket.

Az időperspektíva-terápia (Time Perspective Therapy) annak megértésében segít, hogyan tekintünk a múltra, a jelenre és a jövőre, és hogy melyik időperspektívánk tart vissza bennünket attól, hogy olyan életet éljünk, amilyet szeretnénk és amilyet megérdemelnénk.

A HAT FŐ IDŐPERSPEKTÍVA

1. A múltpozitív beállítottságú emberek a „régi szép időkre” emlékeznek. Mindig örömmel várják a pirosbetűs ünnepeket, szívesen őrizgetnek emléktárgyakat, gyűjtik a fényképeket. Nemritkán előfordul, hogy olyan barátaik vannak, akiket gyerekkoruk óta ismernek.

2. A múltnegatív emberek arra összpontosítanak, hogy mit rontottak el a múltban. Az önvád és a megbánás világában élnek, az életszemléletük határozottan pesszimista. Ennek ellenére előszeretettel tartják magukat realistának, úgy gondolják, hogy az „igazi” valóságot látják.

3. A jelenhedonisták a pillanatnak és az újdonságoknak élnek. Életcéljuk az öröm, az új tapasztalatok, új benyomások megélése. Az ilyen beállítottságú egyének gyakran a fájdalom elkerülése érdekében cselekszenek így, és előfordulhat, hogy addiktív személyiségek.

4. A jelenfatalista beállítottságú emberek úgy hiszik, az életük előre eldöntetett, a jövőjüket már megírták, így a tetteik alig vagy egyáltalán nincsenek hatással arra, ami történik velük. Néhányuknál ez az időperspektíva vallásos háttérből, másoknál a bajaik, nehézségeik vagy a súlyosan hátrányos anyagi helyzetük realisztikus felméréséből ered.

5. A jövőorientált emberek mindig előre gondolkodnak és terveznek, bíznak a meghozott döntéseikben. Szélsőséges esetekben munkamániássá válhatnak, akik képtelenek élvezni azt, amit elértek. Pozitív vonásuk, hogy legtöbbször elérik céljaikat, és nem keverednek bajba.

6. Végezetül, a transzcendentálisjövő-orientált emberek úgy gondolják, hogy a halál utáni élet fontosabb, mint az, amelyikben jelenleg élnek. Ennek következménye, hogy a túlvilági élet jutalmait értékesebbnek tartják a földi élet nyújtotta örömöknél és élvezeteknél.

Zarifa Budapesten

Az afgán valóságról számol be Zarifa könyve – Budapesten járt a szerző!

Zarifa Ghafari 2018-ban, mindössze 24 évesen lett Afganisztán egyik legfiatalabb polgármestere. Ezután több merényletet is elkövettek ellene, de mindet túlélte, és soha nem adta fel. Könyvéből megismerhetjük életét és nőjogi küzdelmeit.
Bono új könyve

Őszinte vallomás a U2 frontemberétől! Jön Bono új könyve!

A U2 hírnévre vágyó tizenévesek bandájából négy évtized alatt a világ egyik legismertebb rockegyüttese lett. Több tízezres stadionokat képesek megtölteni, számaikat pedig a világon mindenki ismeri. Hamarosan megjelenik Bono új könyve, amelyben először vall együttesük sikeréről, magánéletéről és emberjogi küzdelmeiről.
Edith Eva Eger Ajándék díszkiadás

Jön Edith Eva Eger Az ajándék című könyvének díszkiadása

Karácsony alkalmából megjelenik Edith Eva Eger Az ajándék című könyvének díszkiadása, amely családi recepteket és egy különleges új fejezetet, egy utószót is tartalmaz.