Dan Buettner - A hosszú élet titkai

A hosszú élet titkai

A hosszú élet titka nem is titok, de hogy képesek vagyunk-e még visszatérni erre az útra, az már egyáltalán nem biztos.

Ma Magyarországon az átlagéletkor a nőknél 79,33, a férfiaknál 72,86 év, a KSH adatai szerint pedig minden második hazai lakos krónikus betegségben szenved. Bár nem egy tanulmányból kiderül, hogy Dél-Korea, Japán és Svájc vezeti a legtovább élők országainak listáját, a betegségek ezeket a területeket sem kerülik el.

Vajon mi a titka azoknak a népcsoportoknak, amelyek tagjai a gazdasági növekedés, a fenntarthatóság, az egészségügyi ellátáshoz és orvosi technológiához való hozzáférés szerényebb szintje mellett is sokszor több mint százéves korukig aktív, egészséges életet élnek?

Erre a kérdésre kereste a választ Dan Buettner amerikai újságíró, aki az utóbbi években olyan helyek felkutatását tűzte ki célul, ahol a lakosok nem csupán nagy arányban érik meg a 100 évet, de a helyiek anélkül tudnak megöregedni, hogy olyan komolyabb egészségügyi problémákkal kellene szembenézniük, mint az elhízás, a rák, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a diabétesz. Buettner és csapata öt Kék zónát határozott meg, és az ezekkel kapcsolatos eredményeit, megfigyeléseit A hosszú élet titkai: Kék Zónák, ahol az emberek a legtovább élnek című könyvében összegezte.

Eddig összesen öt kék zónát jegyeztek le: Szardínia szigetén az Ogliastra járás, Ikaria szigete Görögországban, Okinava-szigetek, Costa Rica Nicoya nevű félszigete, valamint Kalifornia Loma Linda nevű települése (hetednapi adventista közösség). Dan Buettner könyvében mind az öt zóna saját fejezetet kapott, és minden fejezet végén szerepelnek a legfontosabb tanulságok, és távolság ellenére sok hasonlóság van a régiók között. Viszonylag elszigetelt közösségek a Kék Zónák lakói, ahova persze már kezd betüremkedni a modern globalizált világ, azonban a hagyományosnak mondható rurális életforma a domináns. Ez a mai fiatalok számára sokaknak már egyáltalán nem vonzó, illetve nem érthető, elérhető. A vallás mélyreható jelenléte és az erőteljes családi kötelékek újabb közös pontokként jelennek meg. Generációk élnek egy fedél alatt, vagy ha nem is élnek egy házban, sok idős mellett ott van egy családtag, aki gondoskodik róluk. A Zónák lakói gyerekkoruktól fogva fizikai munkát végeznek, sokat tartózkodnak a szabadban, és az élelmiszert maguknak termelik meg. Az általuk megtermelt javak közül pedig számos alapanyag kiemelkedően hasznosnak bizonyul az egészség megőrzése szempontjából.

Felmerül a kérdés, hogy mi hogyan tudunk bármit is átültetni a Kék Zónákban szerzett tapasztalatokból a mindennapi életünkbe?

Dan Buettner könyvei nyomán Cseke Eszter és S. Takács András, az On the Spot két alkotója is ellátogatott a Kék Zónákba, itt forgatták le sorozatuk tizedik évadát. „A hosszú élet titkai közül talán a legkézzelfoghatóbb az, hogy mivel táplálkoznak egy életen át a Kék Zónák lakói, akik Japántól a görög Ikaria szigetig esküsznek rá, hogy a hosszú élet a konyhában kezdődik. Az utazások során mi is végigkóstolhattuk az olasz, görög és Costa Rica-i konyha legegészségesebb ételeit 100 éves szereplőink asztalainál, és evés közben azt láttuk az arcukon, hogy még most is élvezik az ízeket, és élvezik az életet. Narancsot, citromot és olívát szüreteltünk velük, kecskét és tehenet fejtünk együtt, és volt olyan 100 éves, aki levitt a borospincéjébe” – írják az On the Spot alkotói.

Ananyo Bhattacharya Neumann János könyv

120 éve született az egyik legnagyobb magyar zseni! Itt a Neumann János könyv!

Február végén kiadónk gondozásában jelenik meg az egyik leghíresebb magyar tudós önéletrajza, hamarosan itt a Neumann János könyv! Neumann János 1903-ban született Budapesten, így idén ünnepeljük a magyar zseni születésének 120. évfordulóját. Ananyo Bhattacharya Neumann János – Az ember a jövőből című kötete méltó tisztelgés a magyar zseni életpályája előtt.
2022 top 10

Legnépszerűbb könyvek 2022 válogatás!

Kíváncsi vagy, melyik könyveink voltak a legnépszerűbbek? Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a köteteket, amelyek a legkelendőbbek voltak tavaly. Íme a legnépszerűbb könyvek 2022 lista! Nézd meg, olvasóink mit szerettek a legjobban!

Ülj, maradj, lábhoz – Kutyás könyvek felnőtteknek

Ha épp örökbefogadnál vagy vásárolnál egy kutyát, de kétségbe vagy esve az állattartással járó kihívások miatt, mi segítünk! Itt vannak a legjobb kutyás könyvek felnőtteknek!