Csíki Mariann és Labádiné Józsa Mónika

Csíki Mariann óvodapedagógus, mozgásfejlesztő gyermekjóga-oktató, mentálhigiénés szakember, két gyermek édesanyja. Szakdolgozatát gyermekjógából írta, amelyet később két könyv kiadása követett: 2007-ben Gyermekjóga címmel, majd 2017-ben Jóga a boldog gyermekkorért címmel megjelent könyvei Magyarországon több ezer példányban keltek el. Az általa kidolgozott gyermekjóga irányzatot, a Jóga Móka módszert 2007 óta több száz pedagógus sajátított el, és alkalmazza jelenleg is a mindennapi munkájában.

Labádiné Józsa Mónika fejlesztőpedagógus, mozgásterapeuta, két gyermek édesanyja. Csíki Mariannal közösen dolgozta ki a „Mozgásfejlesztés gyermekjógával” elnevezésű módszert. Évek óta részt vesz a végzett gyermekjóga oktatók ilyen irányú továbbképzésében oktatóként. 

 

Kondor Vilmos

A magyar krimi megteremtőjeként is emlegetett Kondor Vilmos 1954-ben született a Rottenbiller utcában. Szegeden végezte egyetemi tanulmányait, majd a Sorbonne-on diplomázott. Első regényével, a Budapest noirral 2008-ban hívta életre a modern magyar krimit. Az azóta Bűnös Budapest-ciklus néven közismertté vált sorozat kötetei tizennégy nyelven olvashatók Amerikától Ausztráliáig, Oroszországtól Franciaországig.  Történelmi kalandregény-sorozata – a Szent Korona-trilógia – közel olyan zajos sikert aratott, mint a kortárs környezetben játszódó rendőrségi krimisorozata Ferenczy Tibor nyomozóval a főszerepben. 

Kondor Vilmos a közelmúltig egy nyugat-magyarországi középiskolában tanított, idejét jelenleg gyümölcsöskertjének, az írásnak és az olvasásnak szenteli, hogy még alaposabban bemutathassa a Második magyar köztársaságot.

 

Nem találtam én se ki, se föl semmit, a legkevésbé a magyar krimit. Ott volt az, csak le kellett porolnom, és meg kellett írnom azt a noirt, amit értünk, ami a mienk: sötét sikátorokban botladozó szemétládákról, Parlamentben üldögélő aljas disznókról, söntésekben dülöngélő reményvesztettekről. És arról, aki ebben a szutykos, olajos és ragacsos világban rendet tud és akar is tenni.

 

A Finn Krimitársaság 2018-ban a magyar Kondor Vilmosnak ítélte a külföldi krimi díszoklevelét.

Kondor Vilmos Bűnös Budapest című trilógiája 2022-ben bekerült a Cambridge University Press kánonképző Cambridge Companions to Literature sorozatának The Cambridge Companion to World Crime Fiction (A világ krimirodalmának cambridge-i kézikönyve) kötetébe. Részlet a kézikönyvből:

A sorozat az 1920-as és 1930-as évek amerikai noirját adaptálják Európába, ahol ekkor még nem volt noir-hagyomány, és egyúttal át is alakítja azt a demokratizálódás menetrendjének támogatására: míg az amerikai zsáner egy törvénytelenségbe és korrupcióba süllyedt társadalmat ábrázol, a kortárs európai adaptációk a noirt arra használják, hogy a társadalom fasizmusba, háborúba és népirtásba torkolló szétesését mutassák be. Közös vonásuk, hogy a bűnügyi narratívát az európai történelem egy határpillanatának bemutatására használják fel, amely egy bukás előtti, elveszett világot teremt újra.

 

Dominic Sandbrook

1974 októberében született a shropshire-i Bridgnorthban. 1993-ban az oxfordi Balliol College-ba került, ahol történelmet és franciát tanult, és elnyerte a James Gay- és a Kirk-Greene-díjat. Egy évet nyelvi asszisztensként töltött Provence-ban, majd a St Andrews-i Egyetemen történelemből szerezett mesterdiplomát, és a cambridge-i Jesus College-ban doktorált, disszertációjáért neki ítélték a rangos Sara Norton-díjat. Első munkahelyén a Sheffieldi Egyetem történelemtanáraként három évig tanított, ezt követően lett hivatásos író. Kétszer volt az Oxfordi Egyetem Rothermere Amerikai Intézetének vezető munkatársa, 2012 óta pedig a londoni King’s College vendégprofesszora.

 

Bud Spencer

Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli (1929–2016) olasz úszó, vízilabdázó és színész, aki leginkább a Piedone-filmekkel, spagettiwesternekkel és a Terence Hill-lel közös filmjeivel vált ismertté. Pályáját sikeres sportolóként kezdte: ő volt az első olasz úszó, aki 100 m-es gyorsúszásban egy percen belüli eredményt ért el. Már életében az európai filmtörténet egyik sokat emlegetett alakja. Filmjei Európa-szerte, azon belül is elsősorban hazájában, Németországban és Magyarországon legendássá váltak, de az Amerikai Egyesült Államokban sem ismeretlenek.

Benjamin Ferencz

Benjamin Ferencz 1920-ban született Erdélyben. Tíz hónappal később családja az Egyesült Államokba költözött, ahol Manhattanben nőtt fel. Ferencz úr gyermekkora óta égető vágyat érzett arra, hogy a globális békéért küzdjön; ugyanez a vágy motiválja őt ma is – 101 évesen. A Harvardon szerzett jogi diplomát, majd a katonaság után büntetőügyész lett. Ő a nürnbergi perek utolsó élő ügyésze. 2017-ben a hágai önkormányzat bejelentette, hogy a Nemzetközi Bíróság székhelye, a Béke Palota melletti gyalogutat „a nemzetközi igazságszolgáltatás egyik vezéralakjáról”, Benjamin Ferenczről nevezték el.

Andreas Englisch

Andreas Englisch (1963) német újságíró, író. Több mint 30 éve Rómában él, a Vatikán ügyeinek tényfeltáró szakértője. Tíz éven át vezette az Axel Springer kiadó római irodáját. 2010 márciusának végéig a Bild és a Bild am Sonntag állandó Olaszország- és Vatikán-tudósítója volt. 2004-ben életrajzot írt a János Pál pápával tett utazásai során szerzett élményeiről. Később Ratzinger korábbi nyilatkozatai alapján tett előrejelzésével hívta fel magára a figyelmet, miszerint XVI. Benedek pápa le fog mondani hivataláról, ami 2013 februárjában be is igazolódott. Az Összesküvés Ferenc pápa ellen c. műve szintén nagy visszhangot keltett a nemzetközi sajtóban: könyvében kivételes részletességgel ábrázolja azt a pápával szemben ellenséges, az egyházba mélyen beágyazott apparátust, ami minden erővel gáncsolja az egyházi korrupció és homofóbia elleni küzdelmeit.

Edith Eva Eger

Edith Eva Eger (1927) magyar–zsidó származású pszichológus. Az Egyesült Államokban praktizál, a poszttraumás stressz szindróma kezelésének elismert, nemzetközi szakértője. Holokauszt-túlélő, 1944 májusában deportálták a kassai gettóból Auschwitzba, majd több másik koncentrációs tábort is megjárt. A hatvanas években barátságot kötött Viktor E. Frankl pszichiáterrel, aki terapeutája és mentora volt egyszerre. 1978-ban szerzett diplomát klinikai pszichológiából a Texasi Egyetemen, ezt követően praktizálni kezdett La Jolla városában, illetve tanított a San Diegó-i Kaliforniai Egyetemen. Philip Zimbardo ösztönzésére 2017-ben publikálta A döntés c. első könyvét.

Simone Davies

Simone Davis Sydneyben született, jelenleg Amszterdamban él. Közel 15 éve vagyok Montessori-tanár, kisgyermekekkel és szüleikkel dolgozik, hogy tanácsai segítségével békés és nyugodt hangulatot teremthessenek otthonukba.

Csíkszentmihályi Mihály

Csíkszentmihályi Mihály (1934–2021) pszichológus. 16 éves korában Svájcba utazott, ahol lehetősége volt Carl Jung előadását hallgatni. Ez az élmény nagy hatással volt rá. Jung és Freud könyveinek tanulmányozása után Csikszentmihályi 22 évesen úgy döntött, hogy Amerikába emigrál, hogy pszichológiát tanuljon. A Chicagói Egyetemre járt, ahol 1960-ban szerzett diplomát, majd 1965-ben doktorált. 1969-ben visszatért a Chicagói Egyetemre professzorként, ahol 2000-ig dolgozott.

Különösen a flow-pszichológia és a pozitív pszichológia révén ismert. A flow-t úgy írja le, mint „egy tevékenységben önmagáért való teljes részvétel. Az egó elmarad. Az idő repül. Minden cselekvés, mozdulat és gondolat elkerülhetetlenül következik az előzőből, mint a jazz-játék. Az egész lényed benne van, és a képességeidet a lehető legjobban használod”.

Csányi Vilmos

Csányi Vilmos (1935) Széchenyi-díjas és Prima Primissima díjas magyar biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az ELTE Etológiai Tanszékének egyetemi tanára, a Magyar Etológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Magyar Tudomány egykori főszerkesztője. Fő kutatási területe az állati és emberi viselkedés, valamint a biológiai és a kulturális evolúció kérdései. Kutyákon folytatott etológiai vizsgálatai által nemzetközileg is elismert kutatóvá vált. 2009-ben a Science hosszú riportban számolt be az Etológia Tanszék kutyákkal kapcsolatos kutatásairól, elismerve, hogy az etológiában teljesen új irányzat jött létre. A Nagykutya csillagképben az egyik csillagot Csányi Vilmosról nevezték el. Az utóbbi években szépirodalommal foglalkozik.