Miklósi Bernadett

Miklósi Bernadett 1989. április 25-én született Budapesten. Tanulmányait szintén a fővárosban végezte, és azóta is itt él, a férjével és három kutyájukkal.

A természet, az állatok iránt érzett szeretete már az általános iskola alsó tagozatában megmutatkozott. Kedvenc tantárgyai közé tartozott a környezetismeret. Már akkor tudta, hogy felnőtt korában mindenképpen állatokkal szeretne foglalkozni, így középiskolába, a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumba jelentkezett, biológia tagozatra. A középiskola végén, a kötelező tárgyak mellett, kémiából és emelt szinten biológiából tette le az érettségi vizsgát. 2009-ben felvételt nyert a Szent István Egyetem biológia szakára, ahol mind az alap- és a mesterszakot sikeresen teljesítette. A szakdolgozataiban a kutyaetológia egyes kérdéseire kereste a választ, például, hogy miként befolyásolja az oxytocin a kutya szociális nézési viselkedését, vagy hogy egy szociális tanuláson alapuló kiképzési módszer hatékonyabbnak bizonyul-e a “klikkeres” tanításnál.

Már gyerekként is érdekelte az állatok viselkedése, például, hogy miként lehet őket különböző – olykor a természetes viselkedéstől kissé eltérő – magatartásokra megtanítani. Még csak 10 éves volt, amikor halait arra ösztönözte, hogy különféle, a vízbe lógatott műanyag karikákon ússzanak keresztül, vagy pár évvel később tengerimalaca vígan teljesített egy akadálypályát némi jutalom reményében. Igazából mindig is a kutyák társaságát élvezte a legjobban, így – saját kutya hiányában – kimondottan örült, hogy a nagypapájánál mindig ólálkodott egy-két kutya az udvaron, illetve a nyári gyerek lovastáborokban is gyakran találkozhatott néhány kedves ebbel. Kisiskolás korában édesapja a kutyák viselkedésbiológiának kutatásával kezdett el foglalkozni az ELTE Etológia Tanszékén. Amikor csak tehette követte őt a munkahelyére, ahol lehetősége volt megfigyelni, hogy miként dolgoznak a viselkedéskutatók, vagy hogyan áll össze egy etológiai kísérlet.

14 éves korában kapta meg első kutyáját egy sheltie-t, Scotty-t.  A tudatos fajtaválasztásnak és nevelésnek köszönhetően hamar az agility sportágának hódolhattak. A kitartó munka gyümölcseként számtalan hazai és nemzetközi versenyen kitűnően szerepeltek. Hazai díjak közül a legbüszkébb a kétszeres Magyar Köztársaság bajnoki, illetve a 2007-ben megszerzett Országos Egyéni bajnoki címre. Élete egyik legizgalmasabb, és egyben a legemlékezetesebb versenye a hamari (Norvégia) FCI Agility Világbajnokság volt, amelyre egyéniben, és csapatban is kijutottak. 

A húszas évei elején érkezett a második kutyája, egy közép uszkár. Natival az agility mellett belekóstoltak az obedience sportágába is, de mind a mai napig a kedvenc időtöltése a különféle „szagkeresős” játékok.

Mindig is érdekelte, hogy milyen lehet az egyik „legokosabb” kutyafajta gazdájának lenni, így 25 éves korában magához vette élete első border collieját. A két kutya azóta is lelkes támogatója az edzéseknek a Best Dog Kutyaközpontban.

Szakmai pályafutását 16 éves kora környékén egy budaörsi kutyaiskolában kezdte, ahol először kölyökovis csoportok vezetését bízták rá, majd alap- és középfokú tanfolyamokat tartott. Három évvel később csatlakozott egy alapítvány munkájához, ahol mozgássérült segítő-, személyi segítő-, és terápiás kutyák kiképzésében vett részt. 2013-ban szerezte meg a Habilitációs Kutyakiképzői oklevelét, illetve az év tavaszán Scottyval is sikeres terápiás vizsgát tettek.

2013 tavaszán indította el saját kutyakiképzői tevékenységemet, a Best Dog Kutyaközpontot. A kutyakiképzői munkája során elsősorban családi kutyák nevelésével, a gazdák oktatásával foglalkozik mind a mai napig. Az első néhány évben csak egyedül dolgozott, de aztán belátta, hogy remek szakemberekkel még átfogóbban segíthetnek a gazdáknak, így immáron több, mint 20 ember teszi ki a kutyaiskola csapatát. A kutyaközpont egyedisége, hogy nemcsak a kutyák nevelésével foglalkoznak, hanem a kutyaiskolai lehetőségek mellett panzióztatásra, napköziztetésre is van lehetőség. Sőt, ha a gazda szeretné, akkor sétáltatást is vállalnak. Az oktatás sem a megszokott tanfolyami rendszerben működik. A gazdákkal leginkább magánórák keretein belül dolgoznak, és a kiscsoportos foglalkozások csak egy összetett alapozó munka után következhetnek.

A foglalkozásokon nagy hangsúlyt fektetnek a kutya-gazda kapcsolat mélyítésére, a felek közötti minél tisztább kommunikáció kiépítésére, illetve néhány hétköznapi szabály megtanításával a családi háló természetes, mindenki számára kényelmes beállítására. A magánórák lehetőséget adnak arra, hogy minden párosnak egyedi megoldásokat ajánljanak, illetve mindenki a számára legkényelmesebb ütemben és környezetben fejlődhessen. Minden kutya különbözik, nincs két ugyanolyan kutya-gazda kapcsolat sem. A Best Dog Kutyaközpont emellett számtalan kutyássportnak ad otthont, így sok szeretettel várja azokat a gazdákat, akik agilityzni, obediencezni, esetleg különböző szaglással kapcsolatos tevékenységek (mantrailing, scent work, szarvasgomba kereső) kipróbálására vágynak.

Azt vallják, hogy a sikeres kutyaneveléshez elengedhetetlen saját magunk megismerése. Ahogy a magánóra légköre lehetővé teszi, igyekeznek rávilágítani arra, hogy a személyiségünk, belső állapotunk is nagy hatással van a kutya viselkedésére. Egy felelősségteljes gazdának tehát nemcsak a kutya nevelése, jobb modorra térítése a feladata, hanem célja önmaga megismerése is.

2020 tavaszán, a világot sújtó COVID-járvány következtében jó pár hónapon keresztül nem volt lehetőségük a gazdákkal személyesen találkozni. Betti és kollégái ebben az időszakban számtalan írásos-, és videó anyagot készítettek, amelyek mind a mai napig remek kiegészítői a foglalkozásokon tanultaknak. Majd 2020 nyarán kezdte el első kutyás könyvét megírni. A járvány időszakában megírt oktató anyagokból válogatva, némi kiegészítéssel született meg 2022. októberében az Útikalauz gazdáknak című könyve. A mű sikerét és szakmai minőségét mutatja, hogy több mint 4000 példány talált gazdára, illetve egy gyógyszeripari cég és egy oktatási centrum is vásárolt a könyvekből.

Mindegyik kutyája érkezésére hosszú hónapokat várt, hiszen a kölykök még meg sem voltak, amikor a tenyésztővel már felvette a kapcsolatot. Chino érkezése sem volt másképp, így bőven volt idő felkészülni, és kitalálni, hogy mi lenne, ha életének első félévét dokumentálná, és amit csak lehet videóra is venne. A feljegyzésekből született meg 2021 novemberében a Kölyöknevelés művészete – Avagy hogyan éld túl a kölyökkort című második, szintén saját kiadású könyve, amely immáron több, mint 500 gazdának segít eligazodni a kölyöknevelés útvesztőiben. Sőt, többen voltak, akik hosszú üzenetekben köszönték meg, hogy mennyire hálásak, hogy olykor egy merőben más, modern, a jelenlegi tudományos eredményekre támaszkodó kutyanevelési hozzáállásról olvashatnak.

Miklósi Bernadett Kutyakötelesség című könyve, a két könyv egyesítésével született meg.

Ebben a könyvben igyekezett az összes olyan kutyával kapcsolatos témával foglalkozni, amely egyaránt érdekes lehet az újdonsült, illetve a már tapasztaltabb kutyagazdáknak is. A könyvben a nevelési útmutatók, a lépésről lépésre bemutatott megtanítani való feladat leírások mellett számtalan oktató videó is szerepel, amelyek QR-kódok segítségével könnyedén elérhetőek. Ezzel elmondható, hogy megszületett Magyarország első „okos” kutyás könyve, amely mindenki számára, az ország számos könyvesboltjában is elérhető. 

Még több a szerzőről

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi azonnali kedvezményt küldünk neked vásárlásodhoz, valamint elsőként értesítünk új könyveinkről, exkluzív tartalmainkról és híreinkről.