BESZÉLGETÉS A SOKSZÍNŰSÉG PSZICHOLÓGIÁJÁRÓL

Beszélgetés a sokszínűség pszichológiájáról

„Nem a család típusa határozza meg, hogy jó-e benne a gyereknek, hanem a család működése.”

Az online könyvbemutatón Gundel Takács Gábor kérdezte Dr. Bátki Anna, klinikai szakpszichológust, pár- és családterapeutát és Dr. M. Ribiczey Nóra, pedagógiai szakpszichológust a Családhatározó című kötet szerkesztőit, valamint Dr. Kozma-Vízkeleti Dánielt, család-pszichoterapeutát, és Pál Márton emberi jogi aktivistát, a #acsaládazcsalád mozgalom társalapítóját.

Mit is nevezünk családnak? Erre a sokrétű kérdésre a most megjelent Családhatározó című kötetben neves pszichológusok, szociális szakemberek, gyógypedagógusok és családterapeuták adják meg saját válaszaikat, miközben részletesen be is mutatják a különféle családtípusokat.

A Családhatározó – bár a címéből lehetne erre következtetni – a szerkesztők szerint nem definiálni akarja, hogy mi az a család, hanem azt vizsgálni, hogy milyen családok vannak. A kötet alcíme A sokszínűség pszichológiája, mert azt akarták szemléltetni, hogy nem egyféle család működik, hanem a családok is sokfélék. Sokfélék abból a szempontból, hogy kikből állnak, hogyan keletkeznek, milyen változásokon mennek keresztül. Még így sem tudtak viszont minden családról írni, nem mutatják be például a nagyszülők által vezetett háztartásokat.

A Családhatározó ötlete nem egy pillanatban született, inkább egy folyamat eredménye. Bátki és Ribiczey az ELTE-n tartottak fejlődéslélektan és “a szocializáció színterei” kurzusokat, amikor azzal szembesültek, hogy nincs magyarul összefoglaló szakirodalom arról, hogy a hagyományosnak mondott nukleáris családszerkezeten kívül hányféle olyan szocializációs környezet van, ahol gyerekek nevelkedhetnek. A kötetben 18, családokkal foglalkozó szakember válaszolja meg tudományos és gyakorlati oldalról is, mi a család, milyen családtípusok vannak.

‍A könyvbemutató megtekinthető Youtube-on:

 

Máté Gábor - Normális vagy

Októberben megjelenik Dr. Máté Gábor új könyve, a Normális vagy

Addig is tudj meg többet szerzőről! Ha szeretnél időben értesülni a könyv közelgő eseményeiről, híreiről, iratkozz fel hírlevelünkre is.
Suzanne Simard - A fák föld alatti hálózata

A fák föld alatti hálózatai

Suzanne Simard tudta, hogy felfedezéseinek köszönhetően megváltoznak majd az emberek fákkal kapcsolatos nézetei, és rámutatott, hogy a fák nemcsak versenytársak, de együtt is működnek egymással.
Bertényi Gábor

Szakácskönyv a fenntarthatóság jegyében – Az elég jó konyha

Egy könyv a fenntartható mezőgazdaság és a fenntartható gasztronómia kapcsolatáról. A Zöld Forbes interjújának részlete Bertényi Gáborral, az Agri Kulti Kutatóműhely alapítójával, a könyv társszerzőjével.