Benjamín Labatut

Benjamín Labatut

A magyar géniusz, akiről a világ beszél

A chilei Benjamín Labatut új regényéről nem csupán a The Wall Street Journal, de az egész világsajtó beszámolt Nagy-Britanniától Spanyolországon át Németországig és az USA-áig. A sorból természetesen az Open Books hírlevele sem maradhat ki! 

Egyik legfontosabb őszi szépirodalmi kiadványunk a MANIAC, és különösen büszkék vagyunk rá, hogy Benjamín Labatutot, aki minden bizonnyal bekerül a maradandó világirodalmi alkotók közé, már most megismertetjük a magyar olvasóközönséggel Mesterházi Mónika értő tolmácsolásában.

A szerző két évvel ezelőtt robbant be a köztudatba Amikor nem értjük többé a világot című könyvével (megjelenik 2024-ben, szintén az Open Books gondozásában), amelyet Barack Obama is az olvasmánylistájára választott. Labatut már ekkor teljes fegyverzetben pattant az olvasó elé: képes olyan új, eredeti módon vegyíteni a szépirodalmat és a tudományt, fikciót és tényeket, amely szinte rögtön az egyik legfontosabb kortárs dél-amerikai irodalmi hanggá tette őt.

Új regénye, a MANIAC Neumann Jánosra fókuszál, és arra, miként alkotta meg egy megszállott lelkesedésével a mai világ legjelentősebb technikai vívmányainak alapjait. Kortársai szerint  Neumann a 20. század legokosabb embere volt, nem véletlenül választotta ezért a tudomány árnyoldalait és lehetőségeit egyszerre vizsgáló regény főhőséül Labatut, hogy kortársainak és a családtagjainak kórusán keresztül keltse életre az ellentmondásos és összetett fi

Benjamín Labatut MANIAC

Benjamín Labatut MANIAC

gurát.

Öntelt szörnyeteg, aki ellopja tudóstársától az egyetlen felfedezést, amely nem az ő fejében fogant meg, és úgy vetődik rá az ötletre, mint fenevad a véres koncra. Gondos apa, aki előkészíti lánya útját egy nem mindennapi intellektuális pályafutáshoz. Kibírhatatlan férj, aki egyetlen nagy vágyától is megfosztja feleségét.

És ő volt az, akinek felfedezései nyomán megszületett a mesterséges intelligencia, egy autonóm gép, egy olyan intelligencia, amely teljesen kívül esik az emberi irányításon.

Wigner Jenőtől Richard Feynmanon át Dán Kláráig és Paul Ehrenfestig sokak hangját halljuk, ám történeteikből nem csupán egy portré rajzolódik ki, de az a korszellem is, ami hasonlóan vészjósló kérdéseket vet fel, mint a mai.

A MANIAC a legkiválóbb dél-amerikai prózahagyományt ötvözi a mozaikportrék és a tudománytörténeti nyomozások izgalmával: tényekből alkotott fikció, valóságból szőtt dráma és krimi. Lebilincselő regénye beszámoló a múlt század sötét szféráiról, felforgató gondolatairól és legnagyszerűbb elméiről.

A kötetet itt tudod megvásárolni 20% kiadói kedvezménnyel.

Benjamin Labatut Amikor nem értjük többé a világot

Benjamin Labatut Amikor nem értjük többé a világot című kötete pedig már előrendelhető!